Jak bude vypadat pohřeb Václava Klause?

18. 12. 2012 22:58:39
Dnes je tomu právě rok, co skonal prezident naší země Václav Havel. Pohřební průvod čítající desetitisíce lidí ho tehdy klidně a důstojně doprovázel z Pražské křižovatky na Pražský Hrad. V souvislosti s touto vzpomínkou mě napadlo, jak asi bude vypadat pohřeb Václava Klause.

Velice jasně si na zprávu z rádia o skonu Václava Havla vzpomínám a vybavuji si, jak tehdy zasáhla celou naši zem a celý svět.

V následujícím týdnu jsem si vzal dovolenou, abych se mohl přidat ke smutečnímu průvodu z Pražské křižovatky na Pražský hrad. Udivilo mě tehdy, že i přes brzkou hodinu a mráz se sešlo velké množství lidí. Lidé se nestrkali, nepředbíhali, hlučně nevolali ze svých mobilů; pomalu a klidně kráčeli a důstojně doprovázeli rakev s ostatky Václava Havla.

Politický i kulturní svět znal Václava Havla, vážil si ho pro jeho názory a boj proti bezpráví, nespravedlnosti a totalitě. Na jeho pohřbu se sešli čeští a světoví vysocí představitelé kulturního a politického života.

Ale jak bude vypadat pohřeb Václava Klause? Jak zareaguje Evropská unie a svět? Kdo z vysokých zahraničních představitelů přijede uctít jeho památku?

Putin osobně určitě nepřijede, možná pošle místo sebe nějakého neznámého vysoce postaveného úředníka z Kremlu, Čína asi taky někoho pošle; snad dorazí Vladimír Mečiar, pokud do té doby nezemře...

To bude asi z ciziny všechno, i když ze Severní Korey by se někdo mohl pokusit prohrabat...

Na pohřbu Václava Klause jistě spatříme stejné osobnosti, které jsme mohli nedávno zahlédnout při finále Davis Cupu. Určitě zde kamera zaostří na obličej Martina Romana (bývalého šéfa státního podniku ČEZ, který si zde vydělal pohádkových více než 1 mld. Kč), Martina Dvořáka, Tomáše Chalupu, Petra Žaludu, jenž vede ztrátový státní podnik České dráhy, které přesto toto finále spolusponzorovali. A když je někde ČEZ, pánové z J&T budou na blízku. Vždyť právě ČEZ je katapultoval do nebeských výšin.

Ale kdopak se to skrývá před objektivy kamer, není to nikdo jiný než nejbohatší muž naší země, pan Petr Kellner. Ano, ten Petr Kellner, který v roce 1997 po nočním jednání s tehdejším ministrem financí Klausovy vlády, Ivanem Kočárník, obdržel od vlády 5,7 mld. Kč na stabilizaci České pojišťovny. Bez ostychu lze tuto „transakci“ označit za historicky největší korupční aféru, budu-li ignorovat dostavbu Temelína. Ivan Kočárník tehdy za měsíc odchází z ministerstva financí a čirou náhodou se přesouvá do představenstva České pojišťovny. Kellner za tento „bakšiš“ staví na oplátku Klausovi knihovnu a možná brzy i mauzoleum.

Je dost pravděpodobné, že pohřební vůz bude řídit Roman Janoušek, přítel Václava Klause. Na sedadle spolujezdce ho bude navigovat zapřisáhlý bojovník proti korupci Radek John, který vlastně Janouška nikdy neviděl, nikdy o něm neslyšel a neexistuje žádný důvod o tom pochybovat, i když čirou náhodou byl jednatelem jedné jeho firmy. Se řízením má Roman Janoušek sice lehké problémy, na druhou stranu ovládá půl Prahy, takže nechá uzavřít dopravu ve své Praze a nařídí zákaz vycházení všem příslušníkům vietnamské komunity.

O pohonné hmoty do pohřebního vozu se postará čerpací stanice OMV, kterou na franchizu provozuje Tomáš Hrdlička. Úklid po pohřbu pak zajistí Pražské služby, v kterých má Hrdlička 30-ti % podíl skrytý přes kyperskou společnost.

Za rakví jistě budou truchlit Klausovi dvorní šašci a rádci, „rocker“ Jakl a novinář Hájek, známý svými světonázory. Ti pak budou číst nad rakví z Klausových knih Zápisky z cest. Hájek přidá i úryvek ze své nové knihy, která se Klausovi moc líbila.

Paní Livie Klausová bude podepírána svou kamarádkou paní Doležalovou, která ač odsouzena z korupce, dostala od pana prezidenta Klause milost.

Vedle paní Livie Klausové půjdou jejich dva synové, kteří jsou oba zaměstnaní ve stáním sektoru a nezaměstnatelní v sektoru soukromém (jeden je ředitelem střední školy a druhý pracuje ve státním podniku ČEZ). Nakonec je možné, že ČEZ bude celý pohřeb financovat.

Václav Klaus miloval servilitu a lezdoprdelezectví, proto nejvíce času na proslov nad jeho rakví dostane jeho nejmilejší spolupracovník a přítel Pavlík Bém. Pavlík bude vyprávět o mnoha úspěších, které společně dokázali, o těžkých bitvách, které spolu vybojovali, o nesnázích, kterým čelili. Nezapomene se zmínit o čistém charakteru, smyslu pro humor a schopnosti udělat si srandu i sám ze sebe. Připomene také Klausovy zásluhy při budování věhlasu naší země ve světě, o příkladném smyslu k naslouchání a o jeho vzácné schopnosti uznat své chyby.

Boris Šťastný, odborník na zdravotnictví, na pohřbu pronese dojemnou řeč o jeho čisté duši a o jeho uzdravení české ekonomiky od pravdoláskařské rakoviny.

Na krátký okamžik padne záběr na Sebastiana Pawlovského...

Mezi věnci nebude chybět ten od Aleše Hřebíčka, bývalého ministra dopravy Topolánkovy vlády a současného majitele pražské fotbalové Slávie. Na jeho věnci budeme moct číst: „Dokopal jsi to daleko...“

Václav Klaus byl znám svojí láskou k tenisu. Tenisovou raketu na květinovém podkladu mu k rakvi položí Miroslav Jansta - předseda Českého svazu tělesné výchovy.

Smuteční píseň zapěje několikanásobná slavice Lucie Bílá.

Pohřeb Václava Klause bude trochu připomínat pohřeb Václava Kočky mladšího. Mnoho pánů ve vozech Bentley nebo alespoň Mercedes AMG, mezi kterými se bude vyjímat Marerati Víta Bárty.

Budu se jen modlit (jsem nevěřící), aby pohřeb moc detailně nesledovaly zahraniční televize a nevybírali obličej po obličeji s poznámkou „obviněn z korupce“, „usvědčen z korupce“ (ve skutečně vyjímečných případech), „pohádkově zbohatl na státních zakázkách“, „vlastní x % podíl ve státní nebo pro stát pracující firmě“ atd., aby náš český národ nebyl zase k ostudě a smíchu celému světu.

A v pohřebním průvodu samozřejmě nebude chybět Stanislav Gross, snad jen tentokrát se nebude smát, z jeho obličeje budeme číst upřímný smutek...

Autor: Petr Houdek | úterý 18.12.2012 22:58 | karma článku: 27.90 | přečteno: 1828x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 27.88 | Přečteno: 319 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 24.63 | Přečteno: 1236 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 235 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.70 | Přečteno: 179 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.84 | Přečteno: 245 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1402

Uznávám pouze skutečné autority. Tou jedinou a na dlouhá léta poslední byl v polistopadové historii Václav Havel!!!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...