Bém, Řebíček, a Gross – korupce je v Čechách dost!

18. 10. 2009 15:16:51
Kapitalismus Základem fungování kapitalismu je jedinec, který si uvědomuje, že jeho úspěch záleží jen na něm, tedy na jeho vědomostech, zkušenostech, píli a pracovitosti, odhodlání a obětavosti, který dokáže plně nést odpovědnost za své činy a který ví, že jeho svoboda končí tam, kde začíná svoboda jiného člověka.

Samotný kapitalismu pak funguje na rovnosti startovních podmínek, tzn. je-li vyhlášeno výběrové řízení, každý jedinec nebo firma, která splní transparentně vyhlášená kritéria, se může tohoto řízení zúčastnit. Záleží pak už jen na nich, zda uspějí či nikoliv.

Výsledky řízení musí být pak veřejně vyhlášeny spolu s pořadím, v jakém se jednotlivé firmy umístily a jaké nabídky učinily.

Mocná ruka trhu

Nezazlívám našich polistopadovým politikům nezkušenost v oblasti ekonomického řízení státu, vždyť jsme žili 40 let v naprosto jiném ekonomickém systému a oni neměli, kde získat zkušenosti. Avšak většina politiků po revoluci osobně navštívila USA, které ať chceme nebo ne, musíme považovat za vzor demokracie. Americká demokracie funguje na přesně stanovených pravidlech a dojde-li k porušení těchto pravidel, je uplatněna nekompromisní sankce. Zastaví-li vás americký policista, nikoho nezajímá, že jeho plat je srovnatelný s platem pracovníka v provozovně rychlého občerstvení, ale hned víte, že proti vám stojí autorita s profesionálním vystupováním a není radno se pokoušet o jakékoliv zapírání či dokonce uplácení. V USA si můžete být jisti, že v případě porušení pravidel, ať dříve nebo později zato zaplatíte.

Našim polistopadovým politikům, jmenovitě hlavně Václavu Klausovi, nedošlo, že právo nesmí být v závěsu za trhem, ale naopak musí být v předstihu a trh usměrňovat.

Poslanci a senátoři

Kdo zná svého senátora a co udělal pro váš kraj?

Zrušením Senátu by naše republika opravdu o nic nepřišla, naopak by ušetřila finanční prostředky. Neustále opakovaná fráze, se Senát je jakousi ústavní pojistkou, je silně naivní a již přežitá. Mohu jmenovat spoustu jmen bývalých (např. pan Novák, obžalován z korupce a stavějící v současné době na černo čerpací stanici v Děčíně) či současných senátorů, kteří použili či používají senátorskou lavici jen pro získání vlivu při výběrových řízeních, zisku dotací, změně územních plánů atd.

Podíváme-li se dnes do Poslanecké sněmovny zjistíme, že pouze pětina poslanců vyvíjí nějakou činnost. Zbytek využívá tento post ku prospěchu vlastního obohacení či podnikání svých kamarádů a lidí, kteří jim za jejich snahu prosadit pro ně výhodné podmínky, zaplatí.

Snížení jejich počtu na 99 by bylo logickým vyústěním jejich dosavadní činnosti, resp. nečinnosti a ulehčením při sestavování nové vlády po volbách.

Politici a jejich odměny

Pracuji v soukromém sektoru jako obchodní ředitel a nad výhodami a jejich nesmyslnou kombinací našich politiků a představitelů státních institucí (např. ČEZ – při formulaci, že je tato společnost polostátním podnikem upadám do záchvatů zuřivosti, český stát vlastní v ČEZu téměř 70 % je tedy majoritním vlastníkem a měl by se podle toho chovat) jen kroutím hlavou.

Např. pan Rath nyní zastává funkci poslance a zároveň hejtmana, náleží mu zato tedy 2 platy. Pokud v soukromém sektoru přebíráte další pravomoci, buď si dohodnete zvýšení platu anebo prostě pravomoc převezmete bez jakékoliv další náhrady prostě proto, že se jinak může najít někdo jiný, který to udělá a do budoucna s ním bude firma počítat a s vámi ne.

Chci tím tedy říci, že vysocí státní úředníci a politici by měli pobírat jeden plat, ten nejvyšší, bez rozdílu kolik funkcí zastávají. Vsadím se s vámi o svůj dům, že v tom okamžiku by rázem většina politiků s více funkcemi zjistila, že už je časově nestíhá a zůstali by jen u funkce s nejvyšším platem.

Těm, kterým ještě náleží služební vůz, by měl být dle jejich funkce stanoven limit, za který si mohou vůz pořídit. Je pro mě naprosto nepochopitelné, že někteří naši činitelé mají k dispozici tři služební vozy a ještě si mohou klidně zvolit např. Maserati Quattroporte jako jeden z těchto vozů.

A co se týče nákladů na bydlení, mě se také nikdo neptá, kde a jak bydlím. Pokud danou pozici přijmu, musím se o bydlení postarat, je to moje starost.

Každý poslanec by měl pobírat mzdu ve výši 100 tis. Kč měsíčně, která by již zahrnovala veškeré jeho náhrady (na kancelář, na asistenty, ošacení atd.) včetně diet při cestách do zahraničí. Poslanecká sněmovna by pak při zahraničních cestách poslancům hradila jen letenky a případně ubytování.

Stejně jako u soudců by byl na politiky, státní úředníky a členy zastupitelstev aplikován zákaz podnikání. Všechny tyto osoby by museli před vstupem do politiky a odchodem z politiky předkládat majetková přiznání.

Vstup pravidel soukromého kapitalistického sektoru do státního sektoru je naprostou nezbytností!

Neexistence právního systému

Gross, Bém, Řebíček, Šulc, Gandalovič, Langer, Tvrdík, Kraus, Kalousek, Dryml, Čunek, Doležal, Odehnal, Bazala, Roman, regionální zastupitelstva (Liberec, Chrudim, Karlovy Vary, Hradec Králové, Ústí nad Labem, Chomutov atd.) – spousta jmen lidí, kteří svůj vlastní zájem povýšili nad veřejný zájem, kterému by měli sloužit.. Pro tyto a další lidi jsou čest, hrdost, charakter a slušnost jenom prázdná slova.

V mnoha částech naší země vlivní podnikatelé spolu s místními politiky, místními vysokými představiteli policie a místně příslušnými soudci vytvořily finančně motivovaná uskupení, která kryjí nezákonnou činnost někoho z nich. Jedná se o zločinná spolčení, která považuji za nejvyšší formu korupce.

Soudci a soudy

Není žádným tajemstvím, že v ČR je třetina soudců zkorumpovaná, druhá třetina nekompetentní, rozuměj tak líná a duchem nepřítomná skupina, že byste jim nesvěřili ani, aby vám nakrmili rybička (př. soudce Nagy) a zbývá třetina, které si nesmírně vážím, představující soudce, kteří jsou kompetentní a berou svoje povolání jako poslání, tedy že mají vykládat právo a prosazovat spravedlnost. Bohužel tato skupina soudců působí hlavně v oblasti trestního práva.

Soudci by měli týt dosazováni na 5 let, vždy s možností prodloužení na dalších 5 let. Posuzování o prodloužení jejich mandátu by se odvíjelo od jejich rychlosti projednávání vlastních soudních případů, počtu úspěšně uzavřených případů a od charakteru soudce, tzn. jestli se neobjevily náznaky korupce či dokonce zločinného spolčení.

Zřízení finančních soudů, které by se zabývaly spory tzv. “proti státu“ je naprostou samozřejmostí. Vždyť i ve stejně zkorumpovaném Slovensku již před několika lety finanční soudy zřídili. Většině našich politiků při zmínce o finančním soudu naskakuje husí kůže.

Jedna přímo zodpovědná osoba na jedno výběrové řízení

Vždy určit konkrétní osobu zodpovědnou za konkrétní výběrové řízení (ředitel odboru, popř. ministr, starosta, primátor atd.). V případě jakýchkoliv pochybností o řádném průběhu výběrového řízení by pak přímo tato osoba čelila trestnímu stíhání.

V této zemi nefunguje právní systém; vymahatelnost práva a spravedlnost jako taková jsou naprosto abstraktní pojmy.

Mocná ruka trhu nic nevyřešila. Musí se přesně nastavit jasná protikorupční pravidla, která budou nekompromisně prosazována.

Nezbývá mi než souhlasit s jednou myšlenkou zavrženíhodného Machiavelliho a to, že vládnout by měli jenom bohatí lidé, jen bych upřesnil – bohatí lidé, kteří zbohatli poctivě. Tito lidé by již byli dostatečně finančně zabezpečeni a veškerou svoji píli a energii by věnovali správě věcí veřejných.

Autor: Petr Houdek | neděle 18.10.2009 15:16 | karma článku: 27.26 | přečteno: 1361x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 27.96 | Přečteno: 448 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 26.09 | Přečteno: 1332 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 16.24 | Přečteno: 447 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 15.28 | Přečteno: 264 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.96 | Přečteno: 680 | Diskuse
Počet článků 19 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1402

Uznávám pouze skutečné autority. Tou jedinou a na dlouhá léta poslední byl v polistopadové historii Václav Havel!!!

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...